”Det är aldrig för sent att utveckla sitt spel” - Martin Lager

Hej Martin Lager, ordförande för Svenska Tennisförbundets veteranförening, styrelseledamot GTK, tennistränare, och nyligen också årets SM-vinnare i både singel 45+ och dubbel 45+. Som aktiv veteranspelare och erfaren tennistränare möter du många spelare i alla åldrar med blandad erfarenhet och ambitionsnivå. Vad kan du se är de vanligaste problemen för dessa spelare och vad kan du tipsa om som lösning?

Martin:
Först och främst, det är aldrig för sent att utveckla sitt spel och teknik! Och det är alltid roligt att bli bättre; vilket alla spelare jag träffat genom åren tyckt. Oavsett vad man har för mål med sin tennis så finns det effektiva sätt att bli bättre. Om jag skulle välja ut de vanligaste problemen så skulle jag säga 1) man greppar racket fel; 2) man utför inte grundrörelsen i serven korrekt; 3) man använder inte topspin i sitt spel och så till slut 4) man rör sig fel mot bollen, dvs man situationsanpassar sig inte. Låt mig utveckla det lite mer:
Problem 1: Greppet
Det är vanligt att motionärspelare greppar fel vid exempelvis serve och backhand. Det spelaren kanske inte vet är att bara en liten korrigering av greppet kan göra mycket stor skillnad. Många av dessa spelare har aldrig gjort något åt felet, antingen för att man tror att det inte går att ändra, man kanske tänker att ”nu när jag spelat så många år med detta grepp så kommer jag ju aldrig kunna ändra på det” eller att man helt enkelt aldrig förstått hur pass viktigt det är att hålla just rätt. Men jag kan intyga att det dramatiskt kan förändra spelet till det bättre!
Problem 2: Serven
Serven är en stor utmaning för de flesta spelarna. Serven består ju av så många delar och det kräver mycket övning. Men här finns också stora möjligheter att förbättra sig och snabbt se goda resultat. Allt börjar ju egentligen med en bra grund, dvs med själva serverörelsen. Har du koll på den så kan du jobba vidare och förfina tekniken och inkludera uppkast, position mm. Om man som spelare vill förbättra serven, oavsett om man har spelat länge eller är relativt ny spelare, så bör man arbeta mycket på grunden för att säkerställa att den är korrekt.
Problem 3: Topspin
Jag kan se att det finns många spelare som inte ens har lärt sig spela med topspin; eller spelare som inte använder det tillräckligt mycket i sitt spel då tekniken inte satt sig ordentligt så därför undviker man det helt enkelt. Vissa spelare vet med sig att man har problem med topspin och andra har kanske aldrig lärt sig grunderna. Det är ju så att förr så spelade man ju mer flackt, och använde inte samma handledsrörelse och acceleration som dagens ungdom. Men man kan på äldre dagar börja spela med topspin för att utveckla sitt spel.
Problem 4: Situationsanpassning
Många spelare, både motionärer och även mer erfarna spelare, missbedömer situationen inför bollträff. Vissa stressar för mycket och springer in i bollen eller så bedömer man den för sent och hinner inte fram. Det är viktigt att lära sig att situationsanpassa sitt spel genom att röra sig mot bollen, få till korrekt position och också att få med sig kroppen i slaget.
Tips på lösningar
Skulle man jobba mer med en eller alla fyra av dessa problemområden så kommer man höja sitt spel avsevärt. Övningar med en tränare och träning på egen hand är att föredra då det ger bäst resultat att kombinera. Givetvis finns det många traditionella övningar med rack och boll men de senaste åren har det lanserats ett flertal spännande träningsverktyg för tennis som snabbt lär dig tekniker och korrigerar fel. Om vi ser till specifikt problemen som jag lyft nu, dvs greppa fel, grundläggande fel i serverörelsen, avsaknad av topspin, och dålig situationsanpassning så skulle jag rekommendera träningsverktygen GripFixer, ServeMaster, TopspinPro och Toalson Sweet Area Racket. Jag har arbetat med alla dessa verktyg och har sett stora förbättringar inom kort tid. Det som är extra bra med dessa hjälpmedel är att man kan träna både på plan och hemma vilket förkortar tiden man lär sig på.
Varmt lycka till med att utveckla ditt spel!

Har du frågor om träningsverktyg är du välkommen att kontakta House of Bontin på 0766350412 eller mejla via info@houseofbontin.se. Passa också på att titta på www.houseofbontin.se där du finner information om alla våra träningsverktyg.

House of Bontin är Quality Partner till Svenska Tennisförbundet
House of Bontin är Quality Partner till Svenska Tennnisförbundet


Efterlad en kommentar

Bemærk, at alle kommentarer kontrolleres inden offentliggørelse