10 bästa tipsen för nybörjare i tennis

1) TENNISSKOR

Investera i ett par bekväma tennisskor med bra stöd och grepp. Tennisspel innebär många snabba rörelser, så skorna spelar en avgörande roll för att minska risken för skador. Tänk på att välja skor efter vilket underlag du spelar på. Det finns grusskor, hard court (inomhus) skor och så allround/all court skor som passar för både grus och hard court.

2) TENNISRACKET

Välj ett rack som passar din spelstil och erfarenhetsnivå. Nybörjare bör överväga ett lättare rack med en stor sweet spot för enklare träffar. Fråga gärna någon kunnig om tips på rack och vilka senor samt kilotryck som skulle passa dig bäst.

3) GREPPSTORLEK

Kontrollera att greppstorleken på ditt rack passar din hand ordentligt. Att ha rätt greppstorlek minskar risken för skador och ger dig bättre kontroll över bollen.

4) GREPPLINDA

Byt grepplinda regelbundet eftersom den slits med tiden och förlorar sin funktion. Genom att ha en fräsch grepplinda får du bättre kontroll och känsla för bollen. Observera att det finns både en underlinda och en överlinda. Underlindan (som medkommer på rack när du köper ett nytt) behöver man inte byta så ofta men överlindan bör du byta ca en gång i månaden om du spelar enstaka gånger i veckan. Tränar du mer än så behöver du byta oftare, speciellt när du spelar på grus då den blir lättare smutsig. Det finns olika överlindor, vissa är klibbiga som gör att du håller greppet stadigare och inte glider. Vissa lindor är torra, vilket är perfekt om du lätt bli svettig i händerna.

5) TILLBEHÖR

Glöm inte fylld vattenflaska, svettarmband, keps, solskydd, svetthandduk. Om du ska du spela länge så är det bra att också ha med sig en banan eller energidryck för att orka med. Har du inte en tennisväska med inbyggd skopåse så köp en separat skopåse, det är nämligen inte kul att behöva lägga svettiga och grusiga skor bland dina andra tennissaker.

6) UPPVÄRMNING & STRETCH

Innan varje träningspass eller match, var noga med att göra en ordentlig uppvärmning och efter träningen ska man stretcha. Det hjälper till att förhindra skador och förbättrar din prestation på banan. Tips är att alltid ha med sig ett hopprep i tennisväskan - att hoppa rep är ett mycket bra sätt att värma upp hela kroppen.

7) TEKNIKTRÄNING

Ta dig tid att lära dig rätt teknik för olika slag, som serve, forehand, backhand och volley. Lyssna ordentligt på din tränare! Teknisk träning kommer att ge dig en stark grund för att bli en skicklig spelare. Använd med fördel träningsverktyg som komplement till din gruppträning, för att hjälpa dig att förbättra din teknik. Många träningsverkyg kan du använda utanför banan vilket är perfekt om du vill träna extra hemma mellan dina gruppträningar för att snabba upp inlärningsprocessen.

8) TENNISBOLLAR

Ha alltid tillräckligt med tennisbollar med dig på egenträning. Bollar slits ut eller kan försvinna, och det är bra att ha extra bollar redo för fortsatt spel. Bra också om du bär tenniskjol, tennisshorts, tennistights med fickor så att du inte måste springa och hämta bollar så ofta. Det finns olika bollar så se till att välja rätt för din nivå. Är du helt ny ska du spela med långsamma bollar som heter orange boll eller grön boll. För barn så finns det ännu långsammare bollar.

9) REGELKUNSKAP

Lär dig grundläggande regler för tennis för att undvika onödiga poängförluster på grund av okunnighet. Förstå hur poängräkningen fungerar och var medveten om grundläggande regler för serve och slag.

10) HA KUL OCH VAR ENVIS

Tennis kan vara utmanande i början, men ge inte upp! Ha roligt på banan och var envis med att förbättra dina färdigheter. Ju mer du spelar, desto bättre blir du.

Hoppas dessa tips hjälper dig som nybörjare att komma igång och njuta av ditt tennisäventyr. House of Bontin önskar dig lycka till och finns här för att stödja dig med alla tennisprodukter du behöver. HOUSE OF BONTIN är Quality Partner till Svenska Tennisförbundet

www.houseofbontin.se


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentar kontrolleras före publicering