EN RACKET ÄR EN RACKET ÄR EN RACKET

Eller nä, så är det inte. Det finns tennisracket och så finns det tennisracket. Antalet märken och modeller är fler än någonsin där ute. Inte nog med det, förutom själva racketen behöver du hitta rätt strängar samt en linda som du trivs med.

Vilken tur att du är på vår hemsida nu! För vi har både tips och råd till dig om det här.

Om vi börjar med ordet racket så säger både SAOL och SO att det ska vara en racket samt racketar i plural. Men många säger inte racket, utan bara rack. De ska köpa ett nytt tennisrack, inte en ny tennisracketRack med samma betydelse som racket finns listat i SAOL med noteringen vard. som indikerar att det är en vardaglig variant av ordet.

Sammanfattningsvis heter det alltså en racket eller ett rack.

Om vi sen fortsätter med själva tennisrack... eten så har den en lång historia. Från allra första början spelades tennisen utan racket. Man spelade med händerna och ibland med handskar på sig. Men i dagens tennis är spelarna utrustade med varsitt tennisrack (eller varsin tennisracket), när de spelar.

Från 1874 till 1984 var de flesta racketar för modern tennis tillverkade av trä. De bestod av ihoplimmade trälameller, ofta med inslag av olika träsorter och de vägde generellt mer än dagens racketar samt hade en mindre slagyta, vilket innebar att bollarna inte kunde slås lika hårt som i dag.

Under åttiotalet ersattes träracketen successivt av andra rackettyper i andra material och med större träffyta. Ingenjören och uppfinnaren Howard Head patenterade en helt ny rackettyp 1976, den kallades Prince Classic och var gjord av aluminium samt hade ett mycket större huvud än traditionella racketar. Han kallade den oversize och tillsammans med midsize är det våra standardstorlekar idag.

Sedan mitten av åttiotalet tillverkas racketramarna av olika kompositmaterial och blandningar av härdplast, kolfiber - även kallat grafit - samt glasfiber, kevlar, titan, bor och zirkonium. Vikten har reducerats till mellan 250 och 325 gram, vilket är till fördel framförallt för motionsspelare. Från slutet av åttiotalet tillverkas de flesta tennisracketar med ett brett profildjup i ramen (widebody), vilket gör dem styvare än tidigare. Det har i hög grad möjliggjort dagens kraftfulla grundslag.

Årligen marknadsförs nya racketmodeller, vilket innebär att det finns massor att välja mellan. Därför behöver du ta hänsyn till flera faktorer som greppstorlek, slagytans storlek, racketens längd, styvhet, vikt och balans samt strängningen med mönster och hårdhet.

Strängarna tillverkades ursprungligen av fårtarmar, ett material som var mycket väl lämpat för ändamålet. Idag är det syntetiskt framställda strängar som gäller och företaget MSV har både poly- och nylonsträngar som hela tiden får topplaceringar i strängmaskintillverkaren Stringways olika tester.

Toalson produktion strängar

Toalson produktion av strängar är ett hantverksarbete och tillverkningen sker i Japan

När du väljer racket gäller grundprincipen att greppet skall kännas bekvämt och att det är bättre att välja en racket med ett för litet grepp, eftersom du alltid kan förstora greppet med en grepplinda. Och när det gäller grepplinda så har du både grundlindor och överlindor som du kan experimentera med. Allt för att hitta den känsla som du trivs bäst med när du håller i din racket. Eller ditt rack...

Källor: Wikipedia, Svenska Tennisförbundet, Tennis Stockholm, tennisen.net samt alla våra samarbetspartners


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentar kontrolleras före publicering