Med en brinnande vilja att bidra till Svensk Tennis - Reportage från Linus på Baslinjen

Petter Bontin – med en brinnande vilja att bidra till svensk tennis!

Från en hockeykarriär via kosmetika och skönhetsprodukter till att vilja vara med och bidra till att förbättra svensk tennis. Men hur gör man det om man inte har spelstyrkan eller tränarkunskaperna? Jo, man hittar ett tomrum och fyller det.

Av: Linus Eriksson

Namn: Petter Bontin

Ålder44 

Yrke: Grundare av företaget ”House of Bontin”

Favorittennisspelare: Rafael Nadal & Serena Williams. Dels för deras otroliga framgångar men också utifrån hur de spelar tennis och hur seriösa de fortfarande är (och alltid varit).

Motto: Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard.

Linus och Petter

Fotboll, ishockey och golf var sporterna som gällde för Petter Bontin under uppväxten i Piteå. I hockey blev han uttagen till TV-pucken och i fotboll till länslaget. När det blev dags för gymnasiet blev Petter antagen till dåtidens idrottsgymnasier i både hockey och fotboll, men valde hockey och flyttade som 16-åring till Luleå. Han minns det som en kul tid där han växte som människa genom att behöva ta ett större ansvar för sig själv. 

-Jag tror det är lätt att lockas av att flytta hemifrån, men det behöver inte vara det rätta för alla i den åldern, säger Petter.

Sista gymnasieåret var Petter med i A-lagets trupp men hade svårt att ta en ordinarie plats och få spela. Han valde därför att flytta hem till Piteå och spela i det som idag heter Allsvenskan. Efter en sväng till Stockholm avslutade han sin satsning vid 22 års ålder. 

-För att lyckas inom idrott tror jag det krävs en hängivenhet och en form av talang att kunna träna hårt. Under mina år i Piteå tappade jag lite ödmjukhet och seriositet då det saknades en ordentlig styrning som jag vet finns idag. Det var inte någon som hade koll på oss. Men, viktigt att poängtera, jag hade kompisar i laget som sedan lyckades så ansvaret låg självklart i slutändan på mig själv. 

Efter ishockeykarriären arbetade Petter i 20 år inom kosmetika och skönhetsprodukter där han bland annat byggde egna bolag. De sista åren var han anställd VD på ett stort internationellt bolag, men drömde tidigt om att bli egen igen, men den här gången inom sportvärlden där han kände att hans riktiga passion låg. 

Tennis hade han bara spelat med polare på somrarna, så någon egentlig bakgrund inom det fanns inte, men när han en dag satt och googlade runt på tennis fann han träningsverktyget TopspinPro och tyckte den verkade smart. Han beställde en privat till sina döttrar, men tyckte själv den var genialisk och började slå på den själv.

-Jag blev kär! Så jag kontaktade varumärkesägarna och frågade om de sökte någon som tog hand om agenturen i Norden. Därefter växte det. Andra verktyget jag fick agenturen för var ServeMaster och därefter kände jag att jag ville göra det här på heltid! Jag tänkte: hur kan jag vara en del av svensk tennis och göra skillnad? Eftersom jag inte har någon tennisbakgrund så kan jag inte gå direkt in och bli tränare. Men kan jag förmedla smarta träningsverktyg som är bra för spelare oavsett ambition och ålder men som också är ett verktyg för tränarna, då kan jag bidra till svensk tennis på det sättet. Den 1 april i år sa jag upp mig från mitt riktiga jobb och satsade fullt ut på ”House of Bontin”.

Portföljen med verktyg som Petter säljer har sedan dess växt. Idag kan du bland annat även hitta GripFixer, RS Coach Bag, Slinger Bag, TennisPointer, Toalson Sweet Area Racket och dessutom verktyg för Padel. 

-Jag har alltid gillat att bygga företag, men att nu får göra det inom ett företag där jag genuint gillar produkterna är fantastiskt!

Vad finns det för likheter mellan det du gör nu och när du verkade inom kosmetikabranschen?

-Det är egentligen superlikt, bara en annan typ av produkt. Det gäller att komma förberedd till möten, vara påläst, proffsig och hålla det man lovar. Såklart är jag en säljare, på det sättet är det ingen skillnad, men skillnaden är att i den här världen suger jag själv åt mig inspiration och kunskap som en svamp eftersom jag själv är så nyfiken på att lära mig mer om tennis! Jag är otroligt tacksam gentemot alla generösa tränare jag träffat det sista året som delat med sig av tips till mig. Jag lär mig nya saker under varje möte jag har!

När du började arbeta som säljare, vad har du haft för nytta i det här yrkeslivet av din bakgrund som elitidrottare?

-Jag skulle säga att jag haft konkret nytta av idrotten. Det handlar om samma grundstenar: att prestera och lyckas med sina mål. Jag hade som mål att vara den bästa säljaren eller vara den bästa chefen när jag startade mina företag. Stimulansen jag fick, och får, av att jobba hårt och bygga någonting är densamma som inom idrotten. I lagidrott handlade det om att jobba i ett team, precis som i ett företag, men det är överförbart även till tennisen där du som spelare behöver tränare och stöttande föräldrar.

Förutom kopplingen till tennisen genom sitt företag så är Petter Bontin även tennisförälder. Han har två yngre döttrar, Judith och Vega, som tränar och tävlar regelbundet. Döttrarnas intresse för sporten har växt i samma takt som Petters företag gjort detsamma.

-Jag ville att Judith och Vega skulle testa många olika idrotter, vilket de har gjort. De har nog prövat allting, men nu är det fotboll och mestadels tennis som tar upp tiden.

Du som kommer från en lagidrott, vad är det med tennis du fastnat för?

-Det är så många parametrar som spelar in i tennis! Komplexiteten är stor med många faktorer som spelar in. Sedan att det är man mot man eller kvinna mot kvinna – att det är upp till mig själv på banan. Plus såklart ditt team som hjälper dig vid sidan av. 

Kan du se några skillnader på barnidrotten tennis jämfört med exempelvis hockey eller fotboll?

-Ja, i tennisen lär du dig ta ansvar. Det funkar inte att inte ha fyllt flaskan – i fotboll kan du alltid ta din kompis flaska, men det går inte i tennis när du är själv. I tennis kan man också nivåanpassa mycket vilket många lagidrotter inte vill göra, där ska du spela i din ålder och en gång i veckan. Jag upplever att har man barn som vill spela mer så är tennisen duktiga på att se individen. 

Om vi tittar på din roll som förälder, hur har det varit att komma in som ”ny” i tennisvärlden men ändå med stor idrottslig erfarenhet?

-Om jag ser till mig som tennispappa så har den stora skillnaden med tennis jämfört med lagidrott varit att lagidrotter är uppstyrda på ett annat sätt. I tennis är det mycket eget ansvar om du vill att barnen ska spela mycket. Du måste ställa mycket frågor om du inte har tur att vara i en klubb som guidar dig. Det är inte bokat och klart med cuper och turneringar som det är i lagidrotten där man mer eller mindre bara hakar på – man har en uppsamling en viss tid och sen åker man tillsammans. Här ligger ett stort ansvar på dig som förälder. Nu är jag frågvis av mig samt jag har haft tur med att ha skaffat mig ett nätverk i och med företaget, men det är rätt bökigt med till exempel tävlingslicens, att man ska in på tournament software och kolla upp grejer. Kanske det borde finnas guidelines för nya föräldrar hur man gör? Jag får ofta frågor från föräldrar som är nya vad tävlingslicens är för något. De brukar säga ”va’, vi är ju medlemmar i klubben?”.

Petter har sedan starten av ”House of Bontin” besökt mängder med tennisklubbar för att visa upp träningsredskapen han säljer. Ofta bokar klubben in ett besök av Petter där han demonstrerar verktygen för klubbens tränare. På så sätt har han fått besöka mängder med tennishallar och träffat många tränare i både stora och små tennisklubbar i olika delar av landet. Vad är hans bild av hur svensk tennis ser ut och hur snacket går?

-Först vill jag säga att det finns väldigt mycket positiva bitar inom svensk tennis! Det finns ett stort engagemang och många klubbar och tränare som är fantastiska och vill väldigt mycket. Den stora utmaningen för tennisen är ekonomin. Det är faktiskt konstigt att det inte finns mer pengar på alla nivåer, för det borde vara jätteattraktivt att synas i tennisens miljöer. Jag kan också se att vi borde satsa ännu mer på tränarutbildningar då tränarna är grunden för att vi ska utvecklas, oavsett om det gäller motionärs- eller juniortennis. Jag själv bor i Stockholm och här är det också otroligt svår att hitta träningstider, framförallt under vinterhalvåret. Tennis berör och många vill spela, därför är det synd att det är svårt att få tag på banor. En annan del jag tänkt på är den kommunikativa. I lagidrotterna får du mail eller om klubben har en app där det står när samlingarna är och så vidare. Där tror jag många tennisklubbar kan bli mycket bättre på att kommunicera. 

När Petter började bygga upp ”House of Bontin” visste han inte vad han kunde förvänta sig. Här kom han med träningsverktyg för att bland annat förenkla arbetet för tränarna – hur skulle dem ställa sig till det? I en idrott som skulle kunna betraktas som konservativ. Mottagandet har dock varit över förväntan och responsen fantastisk.

-Det känns som jag blivit mottagen med öppna armar och av en nyfikenhet som varit fantastisk. Feedbacken jag fått är att det här är positivt för svensk tennis. Vad som varit spännande är att jag märker tydligt att många tränare själva haft idéer till produkter och verktyg för att lära ut. Vissa har byggt egna varianter eller kommit med förslag på vad de skulle behöva för viss specifika syften. Jag märker att många brinner för att göra träningen mer effektiv.

Jag kan själv tänka att det säkert finns tränare som tänker att träningsredskap inte behövs, att så som man alltid lärt ut funkar bra…?

-Jag förstår vad du menar, men min upplevelse är att väldigt få är konservativa på det sättet. Såklart finns det en del som har tankar om att ett verktyg kanske borde ha en annan vinkel eller liknande, men då har vi öppna och givande diskussioner där jag också lär mig och får idéer. Till exempel, på TopspinPro har det blivit diskussioner att det blir för mycket bara borströrelse, men då kan man ta av vingen så man kan svinga mer framåt istället. Man får inte glömma att det här är ett komplement till övriga träningen, att spela cross och träffa konor är såklart fortfarande viktigt. Vad vi vill är att ta fram produkter som inte bara ska vara en rolig pryl utan verkligen göra skillnad. 

Oundvikligt rätt häftigt är hur Petter nu förenar nytta med nöje. Han bygger upp sitt eget företag inom idrottsvärlden som han älskar, bidrar till svensk tennis utveckling samtidigt som hans döttrar spelar intensivt. Hur är det att förena de här världarna? Såklart det finns positiva aspekter, men finns det faror också?

-Rollen som idrottsförälder är fantastisk! Det är ett val man gör om man vill stötta, men jag älskar att vara en del av mina barn. Klart det tar mycket tid, speciellt i en storstad med mycket skjutsningar. Allt ska dock bygga på barnens intresse – att jag älskar det här får inte spegla av sig på fel sätt. Ibland kan det vara svårt att vara objektiv så jag tror det är viktigt att själv reflektera och prata med någon som ser på det utifrån ibland, för det är lätt att bli fartblind. Man vill så väl, men det betyder inte att man alltid gör rätt. Ibland behöver såklart alla en liten puff framåt också, så även mina barn, men det gäller att känna av situationen. 

Petter spelar själv tennis någon timme i veckan (”jag önskar jag hann mer”), men är glad att vid 43 års ålder ihop med fru och barn hittat en ny passion i livet,

Hur hanterar du det här med att vinna och förlora? När du själv idrottade var det under många år på elitnivå, nu har du en roll som förälder inom barnidrotten istället?

-Det är viktigt för många att vinna, så var det även för mig, men i tennisen är du ensam och kan inte gömma dig på samma sätt som i ett lag. Där skiljer det sig åt. Jag tror det är viktigt att vi som föräldrar eller för klubbens tränare att prata om insatsen först och främst. Ibland är det svårt att resonera logiskt med ett barn – i varenda tävling står någon och gråter medan någon tjoar och tjimmar. I lagidrott är det nästan ingen som gråter, vilket är intressant. Det tror jag inte man gör i tennis efter en seriematch heller? Men oavsett, jag tror det är viktigt att trycka på det långsiktiga och på prestationen. Direkt efter stridens hetta kan det vara svårt att resonera om det, men ganska tidigt efter en match tror jag ändå man ska försöka prata om det.  

House of Bontin har sedan starten växt så det knakar. Petter tar emot beställningar både från klubbar och privatpersoner, så till den grad att hans fru Lisa inom kort också kommer börja jobba heltid med företaget. Är det tack vare padelns explosionsartade tillväxt?

-Tennisen är vårt hjärta, men vi har helt riktigt även en del padelverktyg. I vårt kommande sortiment kommer det även finnas vanliga konor och markörer – vi vill bli en helhetsleverantör till en tennisklubb. Allt man behöver till sin verksamhet eller sitt privata tennisspelande ska man kunna hitta hos oss och få råd om. Oavsett om du är junior, motionär eller pensionär.

”House of Bontin” har ända sedan starten av ”Linus på baslinjen” varit en partner till podden och webbsidan.

Varför har ni valt att stötta ”Linus på baslinjen”?

-När mitt tennisintresse väcktes och jag hade tid över så upptäckte jag din podd när jag googlade runt på nätet. Jag vet att flera gäster som har tennisbakgrund har sagt samma sak, men för mig utan tennisbakgrund har den varit en otrolig källa till inspiration och lärdom. Att få lyssna på hur olika tränare ser på saker, allt ifrån juniorer till klubbverksamhet, det har varit en guldgruva för mig som vill lära mig mer om tennis. Med tiden när jag kommit in i tennisen mer så uppskattar jag än mer att du driver intressanta frågeställningar, högt som lågt, och jag uppskattar att du med din bild av saker vill verka för svensk tennis och svensk tennis bästa genom att lyfta frågeställningar om hur vi kan göra saker ännu bättre.  

Så, eftersom jag vet att du lyssnar på podden Petter så tänkte jag avsluta den här intervjun med att fråga vad du har ändrat uppfattning om det senaste året, sen du började verka i tennisvärlden?

-Haha, jag anade att den frågan skulle komma! Jag gick faktiskt in väldigt öppen i det här och försökte att inte ha för mycket värderingar och förutfattade meningar. På grund av min bakgrund var jag ganska blank och har därför egentligen inte ändrat uppfattning om någonting eftersom jag inte hade något att jämföra med. Däremot har jag insett saker som jag inte förstod eller visste om innan. Framförallt i rollen som tennisförälder, hur mycket det är att sätta sig in i och vad saker kostar. Om vi pratar om ett år igen så har jag säkert ändrat en del uppfattningar eftersom jag nu börjat skapa mig mer av en egen bild och uppfattning om saker och ting, vilket säkerligen innebär att jag också kommer ändra mig en del i framtiden. För lära oss nytt gör vi ju hela tiden, eller hur?

Om ni använder rabattkoden ”Linus” så ger det 15% rabatt på hela* sortimentet hos House of Bontin  *gäller ej redan rabatterade produkter och paketerbjudanden.

Läs reportaget direkt på Linus på Baslinjens sida: Petter Bontin – med en brinnande vilja att bidra till svensk tennis! – Linus på baslinjen

Läs fler reportage från Linus på Baslinjen: https://linuspabaslinjen.com/ 


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentar kontrolleras före publicering